Pigen og Vogteren

Jeg ser alting, og jeg vogter altid over dig. Hvis jeg fejler, kan det koste os begge livet.

Psykoterapeuten Alice Milford, der er en af de skarpeste kritikere af medicinalbranchens tætte favntag med psykiatrien, findes død i sit hus på Frederiksberg. Hun er blevet slået ned med en lerbuste, som er lavet af hendes datter. Umiddelbart efter fundet af den døde kvinde fortæller et vidne, at hun har hørt en lille pige i huset græde og råbe: ”Jeg vil gerne hjem nu. Jeg lover, at jeg ikke siger det til nogen”.

Kriminalpsykologen Katrine Wraa, som kæmper med at få hverdagen til at fungere efter et voldsomt personligt tab, bliver sat på sagen. Katrine optrevler både nye og gamle klienthistorier, afdækker terapeutens komplicerede privatliv og begynder at grave i hvem der kan have haft interesse i at bremse den udvikling, som Alice Milford var med til at sætte i gang: at flere og flere fravælger psykofarmaka til fordel for terapi.

Det viser sig hurtigt, at ingenting er, hvad det umiddelbart ser ud til at være.

 

Krimien er nervepirrende spændende og med enkelte scener, som sprogligt er så velskrevne, at det løb mig koldt ned af ryggen.
— Bogblogger.dk, Maiken Kjær Svare
... til alle, der nyder en god og velfortalt historie.
— Litteratursiden.dk, Lene Jensen
'Bogliv.dk, Ulla Hinge Thomsen: "Pigen og vogteren' er ganske enkelt fremragende."


'Bogliv.dk, Ulla Hinge Thomsen: "Pigen og vogteren' er ganske enkelt fremragende."

Politiken, Bo Tao Michaëlis: "Ferm" ... "Terapithriller om sindets sorte irgange"

Politiken, Bo Tao Michaëlis: "Ferm" ... "Terapithriller om sindets sorte irgange"

Bognørden.dk, Stina Holdt: " Det er helt tydeligt, at parret har lavet en omfattende research." "Sproget er, helt i vanlig stil, herligt flydende, letlæseligt og levende."

Bognørden.dk, Stina Holdt: " Det er helt tydeligt, at parret har lavet en omfattende research." "Sproget er, helt i vanlig stil, herligt flydende, letlæseligt og levende."

Krimifan.dk, Jan Findal: "'Pigen og vogteren' er en spændende krimi med alle de ingredienser, en sådan skal indeholde."

Krimifan.dk, Jan Findal: "'Pigen og vogteren' er en spændende krimi med alle de ingredienser, en sådan skal indeholde."

Bogfidusen.dk, Camilla Laugesen: "Krimien er velskrevet og personskildringen er skarp, rørende og anderledes." 

Bogfidusen.dk, Camilla Laugesen: "Krimien er velskrevet og personskildringen er skarp, rørende og anderledes." 

Litteratursiden.dk, Lene Jensen: "Det er en ren fornøjelse at læse så velskrevet en krimi. Historien er virkelig godt fortalt, og man fornemmer en stor indsigt i psykologiens verden. I det hele taget er handlingen meget virkelighedsnær, og det er et stort plus, synes jeg.  Bogen er femte selvstændige bind i serien om Katrine Wraa, og de er alle meget anbefalelsesværdige, ikke kun til krimielskere, men til alle, der nyder en god og velfortalt historie."

Litteratursiden.dk, Lene Jensen: "Det er en ren fornøjelse at læse så velskrevet en krimi. Historien er virkelig godt fortalt, og man fornemmer en stor indsigt i psykologiens verden. I det hele taget er handlingen meget virkelighedsnær, og det er et stort plus, synes jeg.

Bogen er femte selvstændige bind i serien om Katrine Wraa, og de er alle meget anbefalelsesværdige, ikke kun til krimielskere, men til alle, der nyder en god og velfortalt historie."

Uddrag fra bogen:

Buste og foto: Clavs Dehli

Buste og foto: Clavs Dehli

Katrine Wraa om drabsofferet, terapeuten Alice Milford:

"– Alice Milford har skrevet bogen 'Befri Dig Selv – et liv uden psykiatriske diagnoser og medicin', som udkom for et halvt år siden og er blevet en bestseller. Hun var voldsomt upopulær blandt mange psykiatere, fordi hendes bog er et frontalangreb på psykiatrien. Hun mente at man bør skrotte diagnosesystemerne, som, ifølge hende, er håbløst forældede. I stedet skal man begynde at trække på den nyeste forskning inden for neuropsykologi og terapi, der tilbyder et moderne og helhedsorienteret syn på mennesket. Ifølge hende, er psykiatriens opfattelse af psykisk ubalance som sygdom helt fejlslået, og derfor overser og ignorerer man det helt grundlæggende – nemlig at det vi oplever former vores hjerner, kroppe og nervesystemer og at psykisk sygdom derfor er et direkte resultat deraf. ”Kemisk ubalance i hjernen”, som nogle læger gerne kalder årsagen til folkesygdommene depression og angst, opstår ikke på mystisk vis ud af det blå eller på grund af vores gener.
– Og hvad med konkrete fysiologiske lidelser? spurgte Anne Mi.
– Psykisk lidelse af enhver art opstår på grund af store og små traumer i opvæksten – også i den størrelsesorden som mennesker, der ikke nødvendigvis har været udsat for groft omsorgssvigt, har oplevet. Med andre ord: hun taler også om den helt almindelige middelklasses skældud, straf, manglende validering af følelser, dysregulering og så videre. Som naturlig konsekvens mente hun, at det er klienttilpasset terapi, der altid skal være førstevalget og ikke medicin. Terapi skaber varige forandringer. Psykofarmaka er udelukkende symptomdæmpende, aldrig kurerende. Alt dette underbygger hun med solid international forskning. Jeg har kun læst uddrag og anmeldelser af bogen indtil videre." 

 
Alice havde haft følelsen af at Tuva ønskede at kravle ind i hendes mave lige siden de mødte hinanden første gang.
At have en klient som Tuva, kunne føles svimlende og invaderende. Hun havde ikke blot behov for at læne sig ind i Alices nervesystem; hun ønskede at de skulle smelte sammen. Men det var mange år siden, Alice havde haft alvorlige problemer med sin integritet, så det skræmte hende ikke, og hun var ikke længere så selvoptaget, at hun dvælede ved sin egen betydning som terapeut. Hun var bare optaget af deres arbejde.

 

"Alice Milford lå på maven i sit terapilokale. Hendes arme var udstrakt foran kroppen og det højre ben lå bøjet til siden, som havde hun forgæves forsøgt at rejse sig. Hendes kraftige stålgrå hår var vådt af blod, der kom fra et stort sår i baghovedet. En rød lerbuste lå ansigt til ansigt med hende, som lå de og talte intimt med hinanden. Men øjnene der stirrede på busten, så ikke længere noget og munden stod åben i et forstummet skrig.
Katrine tog endnu et billede af den døde terapeut med sin telefon.
På dette spæde tidspunkt i efterforskningen, hvor hun intet vidste, ønskede hun altid, at hun kunne splitte sig op og være flere steder på én gang. Hun ville gerne med ud og underrette alle de nærmeste pårørende og mærke deres reaktioner. Samtidig ville hun gerne være her og senere til obduktionen. Hun ville også gerne gennemsøge hele huset og området og tale med de sidste, der havde set afdøde i live. Og i dette specielle tilfælde, ville hun gerne møde hver eneste klient Milford havde haft."

 

 

Photo by a-poselenov/iStock / Getty Images
Photo by a-poselenov/iStock / Getty Images
 

Litteratur om dissociering 

Dissociering er en overbelastningsreaktion som vi har valgt at lade være et omdrejningspunkt i Pigen og Vogteren. Der findes mange højst forskelligartede definitioner af begrebet, og vi har valgt at arbejde ud fra de teorier, der anvender det i et traumeperspektiv.

Psykologen Bodil Claesson har eksempelvis forklaret det sådan her:

”Dissociering beskriver et split mellem bevidstheden og hele eller dele af kroppen, eventuelt i form af hukommelsestab, og det opstår som et formentlig neurologisk forsvar mod sansningen og integrationen af overvældende, ekstremt ubehagelige stimuli. Det er derfor en Guds gave til menneskeheden, som gør, at vi ikke overvældes af disse oplevelser. Det er med andre ord en meget hensigtsmæssig mekanisme i situationen; det er først, når fænomenet bliver hængende, at det skaber problemer.” (s. 17, "Pigen der hoppede ud af sin krop")

Hvis du har fået lyst til at læse mere om dissociering, kan vi varmt anbefale disse bøger:

 
 
Claesson.jpeg

Pigen der hoppede ud af sin krop

Ved hjælp af forskellige teorier, der bygger på omfattende videnskabelig forskning, og talrige casebeskrivelser, omtales dissociation og forskellige typer af traumer, herunder udviklingstraumer. Det belyses, hvordan de kan disponere for tilstande som for eksempel PTSD og andre multisystemlidelser som for eksempel fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom - lidelser, som både omfatter psyken og den fysiske krop. Desuden beskrives terapiformen Somatic Experiencing, der har vist sig effektiv i behandling af traumer.

Bodil Claesson (1943 - 2016) var klinisk psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi.


the body keeps the score

I The body keeps the score argumenterer Bessel van der Kolk for et nyt paradigme for behandling af traumer og traumatisk stress. Ud fra en forståelse af hvordan traumer former hjernen, forklarer han hvorfor medicinering og traditionel samtaleterapi ikke er tilstrækkeligt, hvis selvkontrol og et fuldt følelsesregister skal kunne (gen)etableres. Bogen er baseret på videnskabelige studier fra hele verden og forskning udført på the Trauma Center i Boston.

Bogen udkommer på dansk i 2017 med titlen Kroppen holder regnskab.

Bessel van der Kolk er M.D., grundlægger og leder af the Trauma Center i Boston, 

 

Kolk.jpeg

Hart.jpeg

dissociationsfænomener

For mennesker, der ikke kan overvinde traumer, vil fortidens tyranni farve deres oplevelser, så nutiden synes glædesløs. Samtidig vil det forhindre dem i at være opmærksomme på både nye og velkendte situationer, der kan give ro og velbehag. Traumatisk dissociation er en sådan manglende evne til at kunne hele efter et psykisk traume. Forskningen i traumer og PTSD har medført en større forståelse for de skadevirkninger, traumatiske begivenheder kan få på alle niveauer i nervesystemet. Forskning i betydningen af voldelige overgreb mod børn har samtidig medført en større forståelse for, hvor tæt tilknytningstraumer kan være relateret til alvorlige tilknytningsforstyrrelser, og ligeledes en forståelse for de alvorlige konsekvenser, disse har for personlighedsudviklingen. Susan Hart har redigeret dette første samlede overblik over dissociationsfænomener på dansk. Samlingen af anerkendte traumeforskeres og forfatteres viden om dissociationsfænomener er et vigtigt bidrag til udviklingen af en samlet teoretisk forståelse af personlighedsudvikling, personlighedsforstyrrelser og traumatisk dissociation. 

Susan Hart er psykolog og har skrevet en lang række bøger om bla. neuroaffektiv psykoterapi.