Litteratur om dissociering 

Dissociering er en overbelastningsreaktion som vi har valgt at lade være et omdrejningspunkt i Pigen og Vogteren. Der findes mange højst forskelligartede definitioner af begrebet, og vi har valgt at arbejde ud fra de teorier, der anvender det i et traumeperspektiv.

Psykologen Bodil Claesson har eksempelvis forklaret det sådan her:

”Dissociering beskriver et split mellem bevidstheden og hele eller dele af kroppen, eventuelt i form af hukommelsestab, og det opstår som et formentlig neurologisk forsvar mod sansningen og integrationen af overvældende, ekstremt ubehagelige stimuli. Det er derfor en Guds gave til menneskeheden, som gør, at vi ikke overvældes af disse oplevelser. Det er med andre ord en meget hensigtsmæssig mekanisme i situationen; det er først, når fænomenet bliver hængende, at det skaber problemer.” (s. 17, "Pigen der hoppede ud af sin krop")

Hvis du har fået lyst til at læse mere om dissociering, kan vi varmt anbefale disse bøger:

 
 
Claesson.jpeg

Pigen der hoppede ud af sin krop

Ved hjælp af forskellige teorier, der bygger på omfattende videnskabelig forskning, og talrige casebeskrivelser, omtales dissociation og forskellige typer af traumer, herunder udviklingstraumer. Det belyses, hvordan de kan disponere for tilstande som for eksempel PTSD og andre multisystemlidelser som for eksempel fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom - lidelser, som både omfatter psyken og den fysiske krop. Desuden beskrives terapiformen Somatic Experiencing, der har vist sig effektiv i behandling af traumer.

Bodil Claesson (1943 - 2016) var klinisk psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi.


the body keeps the score

I The body keeps the score argumenterer Bessel van der Kolk for et nyt paradigme for behandling af traumer og traumatisk stress. Ud fra en forståelse af hvordan traumer former hjernen, forklarer han hvorfor medicinering og traditionel samtaleterapi ikke er tilstrækkeligt, hvis selvkontrol og et fuldt følelsesregister skal kunne (gen)etableres. Bogen er baseret på videnskabelige studier fra hele verden og forskning udført på the Trauma Center i Boston.

Bogen udkommer på dansk i 2017 med titlen Kroppen holder regnskab.

Bessel van der Kolk er M.D., grundlægger og leder af the Trauma Center i Boston, 

 

Kolk.jpeg

Hart.jpeg

dissociationsfænomener

For mennesker, der ikke kan overvinde traumer, vil fortidens tyranni farve deres oplevelser, så nutiden synes glædesløs. Samtidig vil det forhindre dem i at være opmærksomme på både nye og velkendte situationer, der kan give ro og velbehag. Traumatisk dissociation er en sådan manglende evne til at kunne hele efter et psykisk traume. Forskningen i traumer og PTSD har medført en større forståelse for de skadevirkninger, traumatiske begivenheder kan få på alle niveauer i nervesystemet. Forskning i betydningen af voldelige overgreb mod børn har samtidig medført en større forståelse for, hvor tæt tilknytningstraumer kan være relateret til alvorlige tilknytningsforstyrrelser, og ligeledes en forståelse for de alvorlige konsekvenser, disse har for personlighedsudviklingen. Susan Hart har redigeret dette første samlede overblik over dissociationsfænomener på dansk. Samlingen af anerkendte traumeforskeres og forfatteres viden om dissociationsfænomener er et vigtigt bidrag til udviklingen af en samlet teoretisk forståelse af personlighedsudvikling, personlighedsforstyrrelser og traumatisk dissociation. 

Susan Hart er psykolog og har skrevet en lang række bøger om bla. neuroaffektiv psykoterapi.