Den anmelderroste serie med psykologen og profileringseksperten Katrine Wraa er en undersøgelse af ondskabens væsen. 

Vi lever i en verden, hvor der dagligt sker ubegribelige ting. Og historien viser os, at mennesker altid vil begå onde og ufattelige handlinger. Når vi møder ondskaben, vil vi altid stille os selv og hinanden spørgsmålene: Hvorfor? Hvordan kunne dette ske? Netop disse spørgsmål er en del af vores motor i arbejdet med Katrine Wraa.

Vi reflekterer over ondskaben ved at skrive om den og fortælle dramatiske historier. Med serien forsøger vi at blotlægge ondskabens anatomi.

Vi søger en autentisk eller næsten dokumentarisk nerve i det, vi arbejder med. Selv om det er fiktion, så skal det føles sandt, realistisk og troværdigt. Derfor laver vi til alle bøger en omfattende research blandt fx politifolk, retsmedicinere, kriminalteknikere, psykologer, socialarbejdere og mange andre for at komme så tæt på virkeligheden som muligt. På det psykologiske plan er vi meget optagede af den arv, vi sender videre i generationer – både socialt og genetisk – fra forældre til børn eller i hele familier. Der vil altid være både gaver og byrder. Hvad er det, man giver videre? Og hvordan forvalter man sin arv? 

“Mødet med de vaskeægte personlighedsforstyrrede kan ikke undgå at præge os. De fleste af os er lidt kamæleonagtige – vi tager farve af vores omgivelser og de situationer, vi befinder os i, fordi vi har evnen til em­pati: Vi spejler andres følelser og føler det samme som dem ved hjælp af spejlneuroner i hjernen. De dyssociale er særligt interessante på dette område. De kan sagtens aflæse andres reaktioner og følelser, men det, de ikke kan, er at føle, hvad den anden føler. De er derimod dygtige til at imitere, at de føler det samme, og kan altså narre andre til at tro, at de er i stand til ægte indlevelse.

Uddrag, Det Norske Job
_MH_4591.jpg

Hvem er Katrine Wraa?

Katrine Wraa er en dansk-engelsk kriminalpsykolog, som er uddannet i England. Hun er for nylig vendt tilbage til Danmark, fordi hun blev headhuntet til en stilling i Drabsafdelingen i København.

Hun er en psykologinørd, som er lidt fish out of water i dansk politi. Hun er stædig og har en knastør humor og tendens til misantropi. Hun er lidt af et madøre og er afhængig af sine lange løbeture. 

Hendes mor, Eva, døde i en bilulykke i 1992. Kort tid derefter flyttede Katrine sammen med sin engelske far, Nathan, til London, hvor hun læste psykologi på universitetet. Hun blev hurtigt interesseret i kriminalpsykologien og skrev ph.d. om psykopati og kriminalitet. Allerede som studerende begyndte hun at arbejde for en af de førende forskere inden for feltet, professor Caroline Stone. Det var uoverensstemmelser mellem dem, både fagligt og personligt, der fik Katrine til at vende tilbage til Danmark. Og tilbage til familiesommerhuset ved den sjællandske nordkyst, et sted, der gemmer på flere hemmeligheder, end hun nogensinde havde forestillet sig.

Katrine Wraas skov og strand

IMG_3030.jpg
Regnen havde fået en kraftig og krydret lugt frem i tangen og hybenroserne. De tunge grå skyer bevægede sig langsomt mod Sverige, og solen begyndte at titte frem. Ude over vandet hang en halv regnbue der landede et sted i retning af Hesselø.
— Pigen og Vogteren
IMG_3033.jpg
IMG_3039.jpg
IMG_3049.jpg
Hun indsnusede den krydrede lugt fra den varme jord, som var dækket af fyrrenåle, der knasede tørt under hendes skosåler. Den duft mindede hende mere end nogen anden om de lange ferier heroppe som barn.
— Pigen og Vogteren
IMG_3052.jpg
IMG_3041.jpg